Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.03.2008 16:56 - Ти ли ще му кажеш, ма кифло?
Автор: malkotokuche Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3767 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2008 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес говорих с едно момче, което 20 години е живяло в дом за сираци. По работа. Та той и още хора като него предлагат конкретни законодателни инициативи, така че безхаберието и безобразията в домовете за деца, лишени от родителски грижи, да бъдат сведени до минимум. Бях потресена. Той е по-грамотен от повечето млади хора днес, а вероятно и от повечето чиновници, които трябва да решават проблемите  на децата, настанени в такива домове. Та момчето и другите хора като него на базата на дългогодишния си опит в най-различни социални домове, предлагат от години наред конкретни действия. И ми вика: „Масларова ще ми обяснява на мен какво било в домовете за сираци. Аз съм сменил няколко такива дома. Ако има някой, който да  знае какво става там, това сме именно ние – хората, които сме живели там”. Обаче не! Както е ясно на всички чиновническото бездушие няма да позволи някакви си „сополанковци”, израсли в домове за сираци да им дават акъл на висшите държавни кадри.  А аз си викам наум: „Ти ли ма кифло, ще му кажеш на него какво е да живееш в дом за сираци?”. Вбесих се.

Та това момче и още хора възнамеряват ако в следващата седмица, в която са си уредили срещи по чиновническите канцеларии, не им се обърне внимание, да искат оставката на Емилия Масларова. Браво! Обаче лошото в тази държава е, че на министрите грам не им дреме, че под прозорците на Министерски съвет някой вика: „Оставка!”. Даже са си направили ремонт и са си сложили шумоизолация. Нищо, че стените и без друго са дебели.

Евала им правя на тези хора, но ми е мъчно, че хората, които трябва да ги чуят са се барикадирали и са абсолютно глухи. Ако ги бяха чули през всичкото време, през което са се опитвали да им говорят за проблемите на тези домове, много от нещастията, които се случиха, можеха да бъдат предотвратени. Но не би.

Понеже на някои хора им е по-лесно да се раздават кифли и мляко.

И други работи си говорихме с това момче – че грижата за сираците не се изчерпва с организирането на абитуриентска вечер, че трябва да се направи деление на домовете – за деца с противообществени прояви при по-строг режим и за другите, които се опитват да учат и придобият професия, за да се оправят по-нататък в живота. Едните да се социализират, да се работи с тях, да бъдат възпитани в ценности и да не дърпат другите назад. А вторите да напредват, да не стават жертва на посегателства и лошо влияние.

И такива разни неща...



Тагове:   МУ,   кажеш,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Жалко но факт
15.03.2008 17:12
Както се казва"кучетата си лаят керванът си върви", безсилни сме да променим, каквото и да е.
цитирай
2. lubima - Наистина са прави за това!Дано у...
15.03.2008 17:56
Наистина са прави за това!Дано успеят!и дано има някой да ги послуша....но безхаберието на управниците ни е пословично!
цитирай
3. 100jan - Знаете ли кое е най-жалкото според мен?
15.03.2008 18:54
Че за тези неща се говори само в интернет. А той се ползва по предназначение от много малък брой българи. За сметка на това вижте какви са програмите на най-гледаните телевизии. Прочетете и най-тиражните вестници. Ами така се приспива общественото съзнание. А само то може да бъде коректив на некадърния политик, чиновник, служител.
Та от какво да й пука на Масларова (и другите недоразумения в правителството и парламента)? Че кой, и по-важното - как ще ги измести от удобните им местенца?
цитирай
4. anlov - Домовете ли...
15.03.2008 19:15
те са извратен начин да се погрижиш за деца и това на кифлите и мазните тутманици отдавна им е ясно, обаче не им пука. За тях са важни привилегиите, които тази скапаняшка система им дава и те със зъби и нокти ще отстояват нейното съхранение в обществото.
Затова - докато ги има (а това ще бъде задълго, сигурно), Домовете не бива да се забравят, тъкмо заради нещастните дечица там.
Обаче истинското спасение е практиката на осиновяванията и в частност, тази на приемните семейства.
Натам трябва да се върви и за да се постигнат ефективни резултати, сигурно трябва да сменим сегашните търтеи и на мястото на шефа на държ. комисия по осиновяванията да сложим Брад Пит, а Ширин Местан да бъде изместена от много по-ефектната от нея, че и състрадателна на всичкото отгоре Анджелина Джоли.
цитирай
5. answer - Слънце 100jan,
15.03.2008 19:15
нали трябва да се почне от някъде?
цитирай
6. 100jan - answer, как мислите,
15.03.2008 19:40
наглата лелка Масларова не се уплаши от ББС и европарламента, дали ще се стресне от викове под кабинета й (в който рядко стои, сигурен съм)?

цитирай
7. answer - Въпросът не е само в това...
15.03.2008 20:33
... дали нещо ще се промени в конкретика, въпросът е принципен... трябва да има действие, движение, за да има резултат. Днес се говори в нета, утре някой ще реши да направи репортаж. Може и с популистки елемент, но важното е, че се слага начало. Една поговорка има - "И най-дългият път започва с първата крачка". Друг е въпросът, че както навсякъде и тук има хора, които само си говорят, както казва "любимката ми" tin4e - "Какво да се набутвам да помагам, като мога да си стоя вкъщи и да пиша в нета", малко като Вазов :)

Просто ме дразни всеки намек, че е по-добре да стоиш със скръстени ръце, отколкото да опитваш.

А другарката Масларова е ясна - прави се, че току що е забелязала, че в детските домове има проблем. Даже си спомням как едва ли не изкара BBC мошеници, че показват такива грозни гледки. Това не било действителността. Може би не нейната, но за съжаление на стотици деца...
цитирай
8. benoa - Без да оправдавам никого
15.03.2008 21:35
ще цитирам две поговорки: ако ставаше само с гледане, кучето да е най-големия месар, и ако господ слушаше магаретата, нямаше да има самари.
цитирай
9. анонимен - Да, бе, да! Масларката им виновна! ...
16.03.2008 12:20
Да,бе,да! Масларката им виновна! Като Б.Б. сте,все виновни си търсите! Че тя да не 20 години министър? И тя е виновна!
цитирай
10. анонимен - Домове не трябва да има.
16.03.2008 15:27
Политиката на министерството и на тая кифла трябва да върви в насока закриване и намаляване броя на сираците.Не случайно англичаните ни се месят в политиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malkotokuche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 145288
Постинги: 38
Коментари: 270
Гласове: 1429
Архив