Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.03.2008 16:38 - Егати демокрацията
Автор: malkotokuche Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5190 Коментари: 22 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гледам публикациите в Blog.bg и си викам: „Егати демокрацията!”. Това ли е демокрацията? – да си заплашен от уволнение заради среща с бившия шеф, да ти подслушват телефоните, да се отменят закони с лепене на бележка на вратата. Не! Това не е демокрация. Не е демокрация също да трошиш пейките в парка безнаказано, да бягаш от училище, без да има опасност някой полицай да те спре и да те пита: „Абе ти що не си на училище?”, не е демокрация да се продават цигари на малолетни, въпреки, че много хора разбират под демокрация именно това. То сигурно и това е една от причините демокрацията ни да е на този хал. Но мисълта ми е за хаоса и ченгесарщината, които незнайно защо се отъждествяват с демокрация в наши дни.

Ченгесарщината на работното място е едно от най-отвратителните неща, запазили се от комунизма до наши дни. Аз лично съм се сблъскала с това гротескно явление. Даже го избива на военщина, понеже горе долу към всеки служител има прикачен друг, който го играе нещо като ВКР и го надзирава във всичките му действия. А след това доносничи. Освен това вашият началник има специално изградена агентурна мрежа от хора, внедрени в най-различни места и компании, така че всичко което кажете, независимо къде, може да му бъде докладвано. Е, не като едно време в писмен вид. А по телефона – „Ало, абе ти знаеш ли...”.  Та ченгесарщината освен на работното място я има още във всички нива на държавното и местно управление, поради което в тази държава демокрация просто не може да има.

Хаосът. Да се върнем на него. Това е другата основна причина, поради която демокрация не може да има. Може би защото погрешно много често хаосът се отъждествява с демокрация. Не, да оставяш вратички в законите, с което да създадеш безредици в десетки администрации и бъркотия в стотици семейства, не е демокрация. Това е антидемокрация.

Да не важат еднакви правила за всички граждани също не е демокрация.

Но най-големият абсурд е, че най-корумпираните, най-тясно свързаните с предишния режим, въобще хората въплащаващи антидемокрацията излизат по „свободните” медии и рязправят за демократичните устои, за демократичните ценности, за какви ли не още неща свързани с демокрацията. Това са същите тези хора, които именно поради липсата на демокрация могат да си позволят да определят дневния ред на „свободните” медии. Които упражняват пряко вмешателство върху редакционните политики.

Е къде я видяхте тази демокрация?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miralyub - Че ние затова и пишем, да се види, че я ...
12.03.2008 16:43
Че ние затова и пишем, да се види, че я няма. Поне в моя случай....
Хубав постинг, поздрави за него.
цитирай
2. artanis - съгласен съм
12.03.2008 17:06
за доносниците, но според мен напоследък има положителна промяна, може би защото някои от доносниците вече се пенсионираха. За хаоса не съм съвсем съгласен.

Според мен, Република България в самата си същност е една експлоататорски изградена държава в която не може да има справедливост. България от Търновската конституция е била нещо много по-различно, за сравнение.

За алтернативен изход от ситуацията (освен летище София) още не съм се сетил.

поздрави:
цитирай
3. gothic - Малко кученце, поздравявам те! И те ...
12.03.2008 17:12
Малко кученце, поздравявам те! И те предупреждавам, че в най-скоро време някои тук ще те обявят за костовистка. Бъди щастлива!!!
цитирай
4. krotalka - Анархия
12.03.2008 17:39
това е в момента, просто някой хора бъркат свободата със свободията и демокрацията с анархията.
цитирай
5. bashiiankova - Ами забележете какво правят модераторите
12.03.2008 17:57
в блог.бг и тогава си кажете "Ега ти демокрацията"
цитирай
6. malkotokuche - bashiiankova, чела съм в други б...
12.03.2008 18:07
bashiiankova, чела съм в други блогове разни неща за модераторите, но в моя ги спестих, понеже всеки може да каже "съдията педераст", а всъщност от личния ми опит не мога да заключа, че упражняват цензура.
miralyub, написах постинга точно защото се радвам, че има толкова много хора се бунтуват срещу случващото се, обаче има един още по-голям процент от хора, които не се бунтуват и изобщо не си дават сметка за нещата.
gothic, благодаря за милите думи. не се притеснявам, че ще ме обявят за костовистка, защото не симпатизирам на никоя партия.
artanis, държа си на хаоса, защото именно той е в основата на абсурдите в държавата, които всеки ден ни дивят.
krotalka, това за анархията е вярно.

цитирай
7. bashiiankova - Ние не може да се орагинизираме
12.03.2008 18:15
за да оправим блог.бг пък сме почнали да говорим за цялостното положение в страната. Нека първо да се научим да се борим за правата си тук, пък после, по естествен начин, ще минем и на горе.
цитирай
8. cefulesteven - Особено "свободно слово&...
12.03.2008 18:16
Особено "свободно слово", "личен избор", свещени словосъчетания с които непрестанно се блудства. Всеки ден, всеки час и минута. Искаме да сме информирани, а информацията в пресата е поръчката от същите обръчи фирми които плащат и на своите хора да управляват така както им харесва. И пак се повтаря като на развалена грамофонна плоча: "имаш личен избор" "свобода на словото има!"

Някога ни лъжеха, че сме равни. Сега ни лъжат, че сме свободни.
цитирай
9. malkotokuche - bashiiankova
12.03.2008 18:19
според мен хората трябва да се организират и обединят в решаването на проблеми като гаврите в здравеопазването, хаоса в администрацията и порочното управление и тогава да се заемат с администраторите на blog.bg
кога за последно хора от различни съсловия са се обединявали за обща цел?
цитирай
10. artanis - malkotokuche
12.03.2008 18:26
Ако хората се оставят да правят каквото си искат, т.нар. анархия, първото нещо, което биха направили, е да определят някакви общи "правила в анархията". Например "Не убивай, защото ще бъдеш убит". Или пък "Не кради, защото ще бъдеш убит".

В България няма анархия, защото ако ти направиш някое малко престъпление, веднага ще те закопчеят, а ако някой "патриот, бизнесмен" направи, ще му се размине при всички случаи. При анархия, вероятността да се размине на теб и на него би била приблизително еднаква.

Дори да изглежда, че не е така, в България всичко е организирано в една огромна мелачка на човешки съдби.

приятна вечер:
цитирай
11. malkotokuche - artanis
12.03.2008 18:30
съгласна съм напълно, че става въпрос за мелачка на човешки съдби и че не действат общи правила за всички, което го твърдя и в постинга. а под анархия нямах предвид анархията в чистия й вид, а по-скоро като нарицателно за слободия.
цитирай
12. анонимен - Българинът не познава демокрацията
12.03.2008 19:02
НЕ Я Е ВИЖДАЛ НИКОГА ПОРАДИ ТОВА ,ЧЕ ТЯ ПРОТИВОРЕЧИ СЪС ЗАКОНИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
БЪЛГАРИНА ПОЗНАВА САМО КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ВИДОИЗМЕНЕНА В СЛОБОДИЯ ,ПРЕСТЪПНОСТ И КОРУПЦИЯ.
ЗА ЖАЛОСТ.
цитирай
13. nakom - демокрацията е като свободата
12.03.2008 19:20
да я дадеш на някой който не е дорасъл за нея е като да дадеш оръжие на дете-винаги е опасно и най-често стават проблеми.Конкретна причина - няма, освен целокупний българский народ - измъчен, отруден, окраден, честен и прочие глупости и лъжи.Не може една система в една държава да работи, а същата система с изкопирани закони в друга държава да е крах.Причината е в този който я прилага.Няма ченгесарщина, няма комунизъм - който се интересува от история може да проследи същите проблеми, от освобождението ни от турско та до наши дни.Явно проблема не е в растението, а в почвата на която го сеят.
цитирай
14. анонимен - комунизъм
12.03.2008 20:59
не,това не е демокрация - това е комунизъм.
цитирай
15. cecobob - обърнете внимание на премълчаването
12.03.2008 22:36
то вече бие доносите. Медиите мълчат за съществените нища. Сутрин журналистите се забавляват с нас докато си пият кафето. Истината за политическите афери не се коментира. Вазов е бил най-точен : -Парице, парице ,зарад твойто лице......
цитирай
16. viovioi - Да не смесваме демокрацията с лоялността.
13.03.2008 11:29
Хипотетично, ако бившия шеф работи за конкурентна фирма и търси информатор??? Е как ? На кой ще му е приятно извинете???
цитирай
17. angella - проблемът е в доверието
13.03.2008 11:43
viovioi Когато от съмнението и страхът води фирма или организация, тя се капсулира и самозатрива. Без доверие в служителите няма риск, няма разтеж. Демократичното управление изисква доверие, не безприкословна лоялност и "неговорене с врагове"
цитирай
18. siikastation - Институциите системно се провалят.
13.03.2008 13:20
"Форма на държавно управление, при която не може да бъде упражнявана никаква друга власт, освен властта, съобразена с процедурите, принципите и ограниченията, уредени от закона и при която всеки отделен гражданин може да намери компенсация както срещу всеки друг, независимо колко високо във властта се намира той или тя, така и срещу държавните служители за всеки акт, при който има нарушение на закона."

Това е дефиницията на Маргарет Тачър за върховенството на правото или правова държава. Дали държавата ни покрива тази дефиниция? Надали някой си го мисли...
цитирай
19. анонимен - те това е демокрацията във Видин
13.03.2008 13:46
назначават в общината на работа само стари НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ твърди, реакционни комунисти.А бате Бойко се кълне, че с тях няма да прави коалиция. Да ама Не... Видин е накрай света и какво значи тук някаква си политика.
цитирай
20. elensia - Да ви е честит
13.03.2008 14:33
Да ви е честит капитализма.
цитирай
21. roniabg - много правилно
13.03.2008 15:10
много правилно отбелязваш неизпълнената роля на медиите. според мен липсата на безразсъдно смели хора в медиите е гадният прът в колелото.

какви са тези медии, чийто дневен ред се определя от управляващите!? точно бтв, не ги е срам, обезоръжиха хората на бургас с долната лъжа, че референдумът за тръбата няма да има "правна стойност". много добре си го спомням това, щото на другия ден веднага се консултирах с ангажирани в кампанията и те опровергаха тази версия. само че на зрителите, естествено, неколкократно повторената лъжа им е набита в главите и бургазлии не са упражнили масово правото си да бъде чут гласът им, защото, нали, така или иначе няма да има файда.
цитирай
22. miralyub - viovioi,
13.03.2008 17:02
днес не съм чела коментарите, но .виждам, че сте чепкали моята тема за бившия шеф. Тъй като ме засяга пряко, ще поясня, че в случая не става дума за фирма, а за държавна институция и биещи се в гърдите демократи. Така че тезата, че това не е демокрация, а див комунизъм е вярна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malkotokuche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 144624
Постинги: 38
Коментари: 270
Гласове: 1429
Архив